Overige ruimte

Terug naar overzicht

School 7/nieuwe bibliotheek Den Helder

Weststraat/Beatrixstraat, Den Helder

Over dit project

Woningstichting Den Helder realiseerde de nieuwe bibliotheek in het gemeentelijk monument van het voormalig School 7 gebouw aan de Weststraat 110 in Den Helder, alsmede een nieuwbouwgedeelte aan de Beatrixstraat en complete achterzijde welke is gelegen aan de Keizersgracht.

Het plan is ontworpen door van Veen architecten BV uit Rotterdam. Deze partij is bij Woningstichting Den Helder binnengekomen via een Europese prijsaanvraag welke in december 2012 heeft plaatsgevonden. Een bijzonder aspect in deze is dat het een combi opdracht betreft inzake architectuur en het onderdeel interieur waarbij de architectuur voor rekening komt bij “van Veen” en het onderdeel interieur voor rekening van “Mars interieurarchitecten”. Voordeel van deze combinatie is dat de beide disciplines gelijktijdig met elkaar optrekken tijdens het ontwerptraject waardoor zaken goed op elkaar afgestemd worden.

De nieuwe bibliotheek als publiekgebouw zal een zeer herkenbaar landmark gaan worden. Een gebouw dat de nieuwe ambities ondersteunt, nieuwsgierigheid opwekt en bovenal een nieuw oriëntatiepunt in de stad zal worden. Belangrijk hierin is dat het gebouw voor een ieder goed leesbaar en toegankelijk moet zijn. Aan deze zaken is gedurende het voorlopig ontwerp- en definitief ontwerp-traject de nodige aandacht besteed en naar een ieders tevredenheid ingepast. 

Het exterieur van het voormalig School 7 gebouw is volledig gerestaureerd: de gevels zijn gereinigd en voorzien van de juiste voeg, in vorm kleur en afmeting, het bestaande dakbeschot is vanaf de buitenzijde geïsoleerd met bijzondere aandacht voor de afmeting van het pakket en een juiste aansluiting op de bestaande goten. Alle bestaande dakpannen zijn vervangen en de kozijnen blijven zo veel mogelijk behouden. De nieuwe raamkozijnen zijn voorzien van dubbel glas met respect voor de bestaande detailleringen. Nieuw lood- en zinkwerk conform oorspronkelijke detaillering en volledig nieuw schilderwerk op basis van een kleuronderzoek.

De nieuwe uitbreiding van het bestaande pand (School 7) zal met name functies van de bibliotheek huisvesten. Gezien het gewicht van de boeken en de logistieke afwikkeling van aanvoer en de verspreiding van de boeken is gekozen deze niet in het bestaande volume onder te brengen. Ook is gekozen om een nieuwe entree in het nieuwe volume te situeren. Deze kan dan voldoen aan de huidige eisen en komt ook in deze positie in het verlengde van de huidige winkelstraat te liggen.
De nieuwbouw krijgt een herkenbare gevel (zie artist impressie), die de transformatie van school tot bibliotheek zal introduceren.  De raampartijen de ‘boekenerkers’ zullen een verschijningsvorm krijgen die de boeken als het ware etaleren. De plintinvulling zal door het open karakter aansluiting vinden met de openbare route die van het centrum naar de voormalige Rijkswerf leidt.

Voortgang project

De Kopgroep Bibliotheken, Helderse Historische Vereniging en Helderse Volksuniversiteit hebben op 1 april 2016 de sleutels van het nieuwe gebouw overhandigd gekregen van financieel directeur van Woningstichting Den Helder, Peter Kramer. De partijen zijn binnen twee weken verhuisd en de deuren zijn op 18 april open gegaan voor het publiek. De stadsdichter Jack Benneker heeft speciaal voor de opening van de nieuwe bibliotheek een gedicht geschreven en deze voorgedragen tijdens de opening op 18 april jl. Het gedicht is op een plaat van chinees hardsteen geplaatst met bronzen letters en hangt bij de hoofdingang. De officiële feestelijke opening vond plaats op zaterdag 21 mei a.s. en was een daverend succes!! (zie:  www.youtube.com/watch)

Extra

persbericht: november 2013
persbericht: feestelijke paal School 7 - september 2014
Persbericht: stadsdichter opent deur school 7- april 2016
Schilderwerk School 7 :
http://www.mooij.nl/nl-nl/news/project_school7_denhelder/project-maart_2016.aspx


Algemeen

  • Plaats Weststraat/Beatrixstraat, Den Helder

Planning

  • Start bouw 1e kwartaal 2015
  • Datum van oplevering 1 april 2016
  • Status gerealiseerd
  • Partijen

  • Aannemer Dozy BV, Den Helder
  • Architect Drost & van Veen, Rotterdam
  •  
    Annuleren

    Waarmee kunnen wij je helpen?

    Begin hier met zoeken!

    Geen resultaten gevonden