Over ons Nieuws & Publicaties Nieuws Nieuwsbericht Nieuwe mijlpaal bouwproject Molenwerf op Vinkenterrein

Nieuwe mijlpaal bouwproject Molenwerf op Vinkenterrein

Leestijd: 2 min

 

Twee jaar nadat de gemeenteraad unaniem groen licht gaf voor het bijzondere bouwproject Molenwerf op het voormalige Vinkenterrein aan de Fabrieksgracht, is vrijdag 24 december 2022 een nieuwe mijlpaal bereikt. Gemeente, Woningstichting/Helder Vastgoed BV en de Helderse molenstichting De Onderneming tekenden de contracten waarin de onderlinge samenwerking en verantwoordelijkheden zijn geregeld.

Gehoopt wordt dat beoogd aannemersbedrijf L. van der Wal medio 2023 aan de slag kan met de bouw van 18 huur- en 16 koopwoningen. Deze krijgen de stijl die past bij de sfeer van Fabrieksgracht en Janzenstraat. De riolering, kabels en leidingen voor het woonwijkje zijn reeds gelegd. De funderingspalen zullen niet worden geheid, maar zo trillingsarm mogelijk worden geboord.

Blikvanger van het project, dat door het Helderse bureau KJK Architecten is ontworpen, vormt de replica van de vroegere houtzaagmolen De Goede Verwachting. Deze stond hier in de negentiende eeuw.

De nieuwe molen, op authentieke wijze gebouwd door een gespecialiseerd Zaans bedrijf, zal daadwerkelijk draaien - er zijn al vier molenaars aangezocht -maar geen hout zagen om geluidsoverlast te voorkomen. In de onderbouw van de molen komen twee huurwoningen, in de molen zelf een bed & breakfast en een informatiecentrum over duurzame energie en over het historische belang van molens in het waddengebied. ,,Deze molen wordt een pareltje voor Den Helder'', voorspelt Hans Verhoef van de molenstichting.

De huurwoningen zullen worden verdeeld via Woningstichtings reguliere systeem Woonmatch, makelaardij Coltof brengt de koopwoningen op de markt.