Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Bijdrage Waddenfonds geeft molen wind in de zeilen

Publicatiedatum: 17-06-2020

Helderse molenstichting De Onderneming en Helder Vastgoed BV zijn opgetogen over de toekenning van een half miljoen euro subsidie door het Waddenfonds voor herbouw van de houtzaagmolen, die ooit langs de Fabrieksgracht stond. De replica van deze historische molen, De Goede Verwachting genaamd, maakt onderdeel uit van een groter plan voor de invulling van het Vinkenterrein.

Helder Vastgoed wil op het Vinkenterrein 32 huur- en koopwoningen bouwen, passend bij de karakteristieke stijl van de Fabrieksgracht en Janzenstraat. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen vanuit de buurt. Het plan, waarover de corporatie momenteel overlegt met de gemeente, omvat onder meer behoud van de speelkooi en ruimschoots voldoende parkeerplaatsen, de aanleg van heemtuinen en extra groen plus een aantal garages voor de buurt. Ook is voorzien in onderdak voor de stichting Buurtbeheer.

De molenstichting is al geruime tijd bezig een replica van een historische molen in Den Helder te realiseren. Uiteindelijk wees de gemeenteraad daarvoor het Vinkenterrein aan. Burgemeester en wethouders hebben eerder een bijdrage van twee ton in de herbouw toegezegd. De vijf ton subsidie van het Waddenfonds brengt, in combinatie met de medewerking van Helder Vastgoed, realisatie van de molen dichtbij. ,,We zijn dan ook ongelooflijk blij met de toekenning door het Waddenfonds’’, aldus voorzitter Hans Verhoef van de molenstichting. Het geeft een extra ‘boost’ aan de crowdfundingactie die de stichting al enige tijd voert.

Ook algemeen directeur Robbert Waltmann van Helder Vastgoed BV is opgetogen. ,,Wij hebben ons altijd sterk gemaakt voor de molen als onderdeel van ons woningbouwplan. Je kunt natuurlijk het Vinkenterrein gewoon vol zetten met huizen, maar wij willen juist iets bijzonders realiseren. Onze ambitie is hoge kwaliteit bieden en dat laten we overal in de stad zien. De molen maakt van het Vinkenterrein een blikvanger.’’

De bedoeling is dat in de molen naast een bed & breakfast een informatiecentrum komt over duurzame energie én over het belang van molens in Den Helder, in relatie tot scheepsbouw en de handel over de (Wadden)zee. Het wordt een molen die ook echt draait, maar met een niet-bruikbare houtzaaginstallatie, zodat er ook geen zaaggeluid wordt geproduceerd. De molen wordt bovendien zo gepositioneerd dat omwonenden geen last van slagschaduw of geluid zullen hebben.

Deel deze pagina